Därför känns det så härligt att jobba med en människa som har svårt att sätta gränser

Han eller hon som aldrig säger nej. Som aldrig kräver något tillbaka trots att han eller hon vrider ut och in på sig själv. Som ställer upp, bygger upp, stärker andra och sällan reflekterar över vilka byggstenar som skulle vara rimliga att få tillbaka. Som hoppas på att bli uppskattad, sedd och respekterad genom sina prestationer. Som överpresterar utan att för den sakens skull faktiskt bli respekterad fullt ut. Som bjuder friskt på sin egen tid och/eller kompetens. Som i stunden inte har några filter för vad som är rimligt utan ger för att ge, rädd för att inte få vara med annars.

Ja, det är superhärligt att jobba med en människa som har svårt att sätta gränser. Du får tillgång till tid, kompetens och driv på ett rullband. Det är bara att plocka åt sig. Saker blir dessutom gjorda med stor hängivenhet, utan slarv och med hög kvalitet. En människa som tycker att gränssättning är problematiskt vill inte göra någon besviken.

Så kommer bakslaget…

Stressproblematik, utmattning, låg självkänsla… Bakslaget för den som inte sätter gränser kommer förr eller senare. Ibland kryper det sig på. Ibland är det en vägg. Det är ett väldigt högt pris för någon att betala.

Själv behövde jag träna och lärde mig till slut att sätta gränser 2023. Nu har jag varit nykter gränslös i knappt ett år, men jag trillar dit ibland. Idag kan jag till och med njuta av ett nej lika mycket som jag njuter av en glas rött. Jag skamsköljs dock fortfarande och har ont av flera av mina ja som uttalades år 1979-2022… Första gången jag satte en tydlig gräns började jag hulkgråta för att det var så tvärtemot mitt invanda beteende.

När jag och Milena föreläste om gränssättning märkte vi hur alla i publiken relaterade starkt till ämnet. Efter gruppdiskussionen var det mycket svårt att få ner ljudvolymen för att kunna slutföra föreläsningen. Härligt med engagemang samtidigt ett bistert tecken på att gränssättning är något många kämpar med och vill bli bättre på. Du med?

I så fall, börja med att etablera ett nytt sätt att tänka. Här får du lite hjälp på traven:
1. Du är absolut inte ansvarig för andras reaktioner på dina nej, så länge du framför dem respektfullt.
2. När du kommunicerar vad du behöver utan att vara kritisk eller taktlös mot andra kommer du att bli lyssnad på (undvik helst hulkgråt även om det funkade i mitt fall).
2. Varför skulle andras behov vara viktigare än dina? Nej, just det…
3. Om någon reagerar starkt på ett nej från dig, så behövdes det förmodligen ett nej.
4. Det är superhärligt att hjälpa andra så sluta inte med det, men det finns lägen då du behöver sätta dig själv först. Ta tillvara de lägena.
5. När du får en fråga om att hjälpa till/ställa upp etc. känn och tänk efter först – svara sen. Ibland skapar ett ja en riktigt god magkänsla andra gånger är det ett nej. Punkt.

Behöver du bolla gränssättning? Eller är du i behov av konkreta redskap för att bli bättre på att sätta gränser?

Hör av dig!

Kram
Mia
mia@partnering.nu
070-245 7727

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...