Tips från hjärtat: Få koll på uttag och insättningar

Det är sjukt att jag helt frivilligt spenderade delar av min sommar i ett exceldokument. Strax innan semestern hade jag nämligen en hel drös med skav inombords som på grund av antalet blev till ett stort, svart och gapande hål. Innan offerkoftan började klia tog jag tag i det genom att gå knappa tre år tillbaka i tiden för att skatta olika typer av uttag och insättningar som gjorts på tre av mina överlevnadskonton över tid, det vill säga:

  • ekonomi,
  • energi
  • samt hälsa och personlig hållbarhet

Och ja, det var skittufft att bli så där insiktsfull som man nog bara kan bli när saker landar svart på vitt i ett exceldokument.

Nej, jag hittade egentligen inget nytt. Det största svarta hålet i skattningsdokumentet bestod precis som förväntat av kunskap, kompetens, tid och tillika energi jag gett bort gratis av välvilja och för att jag är som jag är. Eller ska jag efter denna självgenomlysning skriva är ”som jag var”? 🙂 Det näst största och svarta hålet bestod av en privat utmaning, där jag trots att jag stångat mig blodig haft minimal möjlighet att påverka utfallet och noll möjlighet till återhämtning. Sen var det några mindre svarta hål som jag kallar livet, rätt och slätt.

Excelfilen har jag bara delat med mina förtroliga och en kund som ringde mig i fredags för att småsnacka lite inför det vi ska göra tillsammans i höst. Jag fick feeling och delade allt. Hen blev imponerad och vill eventuellt testa en anpassad variant av skattningen på medarbetarna i sin egen verksamhet.

Där försvann den pyttelilla tillstymmelsen till offerkofta helt. Jag är inget offer – jag är en utvecklare! 🙂

Mina största lärdomar

Som egenföretagare

Kunskap, kompetens, tid och tillika energi som tas ut från dig och skapar värde för en annan kommersiell verksamhet ska kompenseras med en skälig ersättning i form av uppskattning och en insättning på företagskontot. Om du hjälper en vinstdrivande verksamhet med det du är, kan och har gör de ett konkret uttag från dig. Insättningen och tillika motprestationen behöver alltid vara pengar. Jag har lärt mig den hårda vägen hur välvilliga gester kan växa till stora svarta hål i ett exceldokument, men framför allt för självkänsla, hälsa och ekonomi. Det spiller över på det viktigaste du har – ditt liv, din familj och din fritid. När jag har delat min upplevelse och mina svarta hål med andra enmansföretagare har det blivit tydligt att jag inte är ensam. Kom ihåg att du alltid är ren i en sådan affärsrelation. Sluta att skuldbelägga dig själv, men gör aldrig om det igen utan gör på ett nytt sätt. Du förtjänar att bli uppskattad, sedd och respekterad i dina affärsrelationer. På riktigt. I varje minut som tas ut från dig.

Som anställd

Som anställd kompenseras du för uttagen med anställningstrygghet och en insättning i form av en lön. Anställningstrygghet och lön funkar (som oftast…) på svenska arbetsplatser, men det finns andra uttag som kan göras från dig. Toxiska chefer/medarbetare, en sunkig kultur, bristande ledarskap, ohanterbar arbetsbelastning, otydlighet…listan kan göras lång. Kartlägg de uttag som dränerar dig och sätt dem i relation till grundläggande insättningar såsom anställningstrygghet, lön och exempelvis sunda relationer du har på jobbet. Är det värt? Eller dränerar uttagen dig så att det spiller över på ditt liv, din familj och din fritid? Vad behöver du göra åt det? Hur skulle du kunna bemöta utmaningarna och tillika upplevda uttag på ett annat sätt?

Privat

Oavsett om du är egenföretagare eller anställd så ska det vara så harmoniskt som möjligt mellan uttag och insättningar på jobbet. Så får du förutsättningar att ha en rik fritid och leva ett rikt liv utifrån vad du betraktar som rikt. När arbetslivet är ett sunt och stärkande sammanhang där ni respekterar varandra i ett ömsesidigt beroende så uppstår just harmoni. Du ger något och får något tillbaka. Du är en byggsten för någon annan och någon annan bygger upp dig. Uttag från dig kompenseras alltid med en insättning. Harmonin ger dig motståndskraft när livet utmanar. Du är en viktig människa för så många och behöver aldrig vara en förbrukningsvara i din professionella roll.

Så ta hand om dig där ute i arbetslivet / företagarlivet. Om det skaver hos dig eller i din verksamhet – sätt upp en excelfil eller ring mig. Jag hjälper gärna till när du betalar för det 🙂

Kram

Mia
mia@partnering.nu
070-245 77 27

One thought on “Tips från hjärtat: Få koll på uttag och insättningar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...